Historie

DXrapporten.nl - De website voor de 35cm WFM DXer

Welkom bij DXrapporten.nl, het forum voor de 35cm, 23cm en 3.5 meter WFM DXer. Veel amateurs zijn op de 3-meter begonnen, daarna "doorgestroomd" naar de 60cm WFM, maar ook daar kwam het tot een einde. Totdat het stukje 850-870 werd ontdekt.

Veel oude bekende gingen zich hier in verdiepen, en zo hebben we anno 2016 een amateur of 60-70 die op regelmatige basis actief zijn. Niet meer vanaf de 850 Mhz, maar de meesten zitten nu, in 2019 vanaf 870 Mhz, tot 875 Mhz. Ook eind 2018, begin 2019 is er een begin gemaakt om uit te zenden op de 3.5 meter, net iets onder de 3 meterband, van 85.00 tot 87.00 Mhz.

Uiteraard in Stereo en soms met RDS. Het is een relatief goedkope hobby, veel is standaard te koop, of wordt door sommige zelf gemaakt. Met een converter in combinatie met een leuke tuner, is alles te ontvangen, en, de antennes, die zijn natuurlijk een stuk kleiner.

Er zijn de laatste tijd veel amateurs bijgekomen, en dat maakt de hobby alleen maar leuker. Het wachten is dan ook natuurlijk op leuke condities, zodat je met laag vermogen, soms zelfs onder de 1 Watt, afstanden kunt bereiken van meer dan 150 km. Uiteraard geldt ook hiervoor, de juiste antenne, antennehoogte. Maar ontvangen is net zo belangrijk. Je kunt een heel eind weg zenden, maar je tegenstation moet je uiteraard wel kunnen ontvangen.

We hebben bijvoorbeeld ook veel luisteramateurs op het forum, die geregeld DXrapporten geven, van ontvangen amateurs. Zelfs soms met een leuke opname en gepost op youtube. Zoals gezegd, het is een hobby, die goedkoop kan beginnen, en zo duur kunt maken als je zelf wilt. Eigenlijk het zelfde als 25-35 jaar geleden op de 3 meter dus. Alleen nu kun je al met een SDR, een sticky uit China, met een leuke antenne, eventueel ook uit China, maar dan alleen voor ontvangst, kun je al wat proeven van de hobby. En, zoals het met iedere amateur gaat, als je eenmaal met een zendamateur-virus besmet bent, dan kom je daar niet meer vanaf.

Ben je dus op zoek naar een andere uitdaging, en heb je het wel gezien op de 3-meter, ik zou zeggen, neem een kijkje op het forum, en wie weet ben jij straks hier ook radioactief. Aanmelden en gebruik van het forum is gratis.
Als je je eenmaal hebt aangemeld, wordt er door één van de admins of Ga naar het forum....moderators je account goedgekeurd, en kun je gebruik maken van het forum. We zouden het leuk vinden als je je even voorstelt, wellicht met informatie wat je zoal hebt gedaan hiervoor. Verder heeft het forum een chatfunctie, die we graag zien als een verlengstuk van de hobby. Het leukste is en blijft natuurlijk, gewoon lekker luisteren over de band, en dan lekker terug zenden, net als vroeger.....